woensdag 30 november 2016

Verontrustende berichten 1
Er verschenen berichten vorige week over aanhangers van Trump die luisteren naar een spreker die “Heil, Trump” en “Heil de overwinning” zegt, er is een filmpje waarin je kunt zien dat de aanwezigen hun rechter arm opheffen. De spreker, Richard Spencer, heeft het over de bijzondere kwaliteiten van de ‘white male’, over de VS als “een wit land, dat we voor onszelf inrichtten”. Blanken omschreef hij als “kinderen van de zon”. Voor de pers gebruikte hij de naziterm Luegenpresse.  Deze lieden behoren tot ‘Alt Right’, een paraplubegrip voor een reeks groeperingen en individuen die klassiek rechts of de neo-conservatieven nog veel te gematigd vinden. Na aandringen van diverse kanten kwam er uiteindelijk een veroordeling door Trump van dergelijke uitingen, maar wat is dat waard? Hij is niet snel met zijn veroordeling.  In zijn campagne had hij vijf dagen nodig voor hij afstand nam van de steun van voormalig leider van de KKK-clan David Duke. Hij zegt het ene en doet het andere. Wat is dat andere?
Zijn belangrijkste adviseur samen met Reince Priebus in het Witte Huis wordt Steve Bannon, een man die groot geworden is door op de site Breitbart allerlei ‘nieuws’ te publiceren van het karakter dat Trump nu veroordeeld heeft.
Zijn adviseur Nationale Veiligheid Mike Flynn is een gewezen luitenant-generaal, die door Obama aan de dijk werd gezet vanwege bezorgdheden over zijn leiderschapsstijl en te soepele omgang met de feiten. In de militaire inlichtingendienst waaraan hij leiding gaf, werd door ondergeschikten onderscheid gemaakt tussen ‘facts’ en ‘Flynn facts’. Toen tijdens zijn toespraak op de Republikeinse conventie het publiek “Lock her up, lock her up” begon te zingen, herhaalde hij die zinnen en zei: “Yeah, lock her up”.  Hij nam geen afstand van Trumps oproepen om ‘waterboarding’, andere foltermethoden en het ombrengen van familieleden van terreurverdachten toe te staan. Trump zelf heeft die zin ook meermalen gebruikt o.a. in een televisiedebat. Nu zegt hij dat Clinton niet verder vervolgd moet worden: “They are good people”. Dat klinkt een beetje of het van de goedgunstigheid van de president afhangt of je vervolgd wordt in Amerika. In een rechtsstaat heb je daar een minister van Justitie voor, openbare aanklagers en vervolgens rechters en je mag hopen dat die zich allemaal bij hun handelen baseren op de wet.
Zijn vicepresident is een ander type dan zijn baas. Waar Trump bij hem onwelvallige uitingen snel naar Twitter grijpt om zijn gal te spuien, reageert Pence wat rustiger. Toen hij bij bezoek aan de musical Hamilton door het publiek werd uitgejouwd, zei hij tegen zijn kinderen: ‘Dit is hoe vrijheid klinkt”.
In The New Yorker stond voor de verkiezingen een lijst met personen en groepen die bij een overwinning van Trump naar voren zouden komen om hun ideeën te realiseren. Voorheen kwamen kandidaten  - hoezeer ze ook riepen dat ze het anders zouden gaan doen - vaak voort uit de bestaande politieke machtsgroepen. Presidenten haalden hun ministers en beleidsfiguren uit de groepen die hun voorgangers hadden gediend. George W. Bush haalde mensen in zijn regering en in het Witte Huis die al onder Ford, Reagan en zijn vader hadden gediend o.a. Dick Cheney en Donald Rumsfeld. Het bleek in Irak dat ze weinig geleerd hadden in al die jaren. Na Bill Clinton had Al Gore moeten komen, na Barack Obama Hillary Clinton. Trump komt van buiten. Hij was ooit Democraat en heeft nu stormenderhand de Republikeinse partij veroverd. Sommigen verwachtten dat hij na zijn overwinning zich tot gematigde Republikeinen zou wenden, uit hun kringen zijn personeel zou halen. Het lijkt er op dit moment meer op dat hij wil gaan regeren op dezelfde manier als hij campagne voerde: als outsider, de familie Trump tegen de rest van de wereld.
Hillary heeft volgens de laatste stand van zaken 1,8 % meer stemmen dan Trump gehaald. Volgens een groep computerwetenschappers, waaronder J. Alex Halderman, de directeur van het Centrum voor Computer Security and Society van de Universiteit van Michigan zouden de resultaten in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin gemanipuleerd of gehackt kunnen zijn. In districten waar stemmachines werden gebruikt zou zij tot 7 % minder stemmen hebben gekregen dan in districten waar optische scanners en papieren stembiljetten werden gebruikt. Zou ze bij een hertelling de tien electorale stemmen van Wisconsin, de twintig van Pennsylvania en de zestien van Michigan binnenhalen dan zou ze alsnog ook de electorale wedstrijd gewonnen hebben. In Wisconsin heeft nu de Green Party van Jill Stein een hertelling aangevraagd. Het geld daarvoor hebben ze betaald en Clinton steunt de inspanningen van de Green Party. Krijgen we nu een vergelijkbaar circus als in 2000 met Bush en Gore? Die strijd tot en met de rechter bleef toen heel lang spannend. Nu is de situatie nog gecompliceerder. Clinton heeft in een telefoongesprek met Trump in de verkiezingsnacht en in haar toespraak voor haar aanhang een dag later haar nederlaag toegegeven. Wil ze daar nu weer op terugkomen? Trump is in zekere zin al begonnen te regeren. Hij heeft reeds in een videoboodschap aangegeven wat hij in zijn eerste honderd dagen wil gaan doen.



1 opmerking:

  1. Na de aristocratie, de meritocratie en de technocratie, wordt de macht nu uitgeoefend door de tweetocratie. Zonder kennis, zonder netwerk, zonder budget, zonder principe, zonder grondwet, en er is vrijwel niemand die zich kan en durft verzetten tegen de leugen, de verdraaiing, de ontkenning, het verzinsel of het gemis aan analyse, coherentie of planning. Het vijandbeeld is gevestigd en de stemmen, de budgetten en de maatregelen zullen volgen. Het vrije internet is nu de grootste bedreiging van de vrijheid gebleken. Internet geeft de massa de gelegenheid om te spreken, en de massa levert als antwoord de vrijheid vrijwillig in.
    De eed door DT af te leggen op 20 januari a.s., zal markeren dat, in zekere zin, `1984`van Orwell werkelijkheid is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen